De Europese beurzen noteerden maandagmiddag kleine winsten. De positieve cijfers zijn het gevolg van de nieuwe steunmaatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week aankondigde.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 0,5 procent in de plus op 443,90 punten. De MidKap steeg 1,1 procent naar 675,50 punten. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent. De DAX in Frankfurt ging 1,6 procent vooruit.

Delta Lloyd

In de AEX was ArcelorMittal de grootste winnaar met een plus van 3,6 procent. Delta Lloyd steeg 1,1 procent. De verzekeraar staat maandag voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, waar grootaandeelhouders Highfields Capital en Fubon de stemming over de voorgestelde claimemissie van de verzekeraar willen voorkomen. De uitspraak wordt nabeurs verwacht.

Bierbrouwer Heineken verloor 0,9 procent. ING verlaagde zijn beleggingsadvies voor de brouwer omdat volgens de bank de rek uit de koers is. Altice was de grootste daler in de hoofdindex met een verlies van 1,1 procent.

Fusie Ahold en Delhaize

Aandeelhouders van supermarktconcerns Ahold en Delhaize stemden voor de aangekondigde fusie. Ahold steeg in Amsterdam 0,2 procent, Delhaize won in Brussel 0,4 procent.

Het Belgische Ageas maakte bekend dat een serie rechtszaken wegens onder meer misleiding van aandeelhouders door rechtsvoorganger Fortis voor 1,2 miljard euro wordt geschikt. Volgens kenners is het goed dat de verzekeraar met de schikking de zaak heeft afgedaan, maar de kosten liggen fors hoger dan verwacht. Op eigen verzoek werd de handel tot 13.00 uur geschortst. Na hervatting noteerde Ageas 0,6 procent hoger.

Verder zaten grondstofbedrijven in de lift, na berichten over de stijgende productie in de Chinese industrie in januari en februari. In Londen gingen mijnbouwers Rio Tinto en BHP Billiton 0,5 tot 0,9 procent vooruit. Glencore won 5,6 procent.

De euro was 1,1117 dollar waard, tegen 1,1186 dollar bij het Europese slot vrijdag. De prijs van een vat Brentolie zakte 4,2 procent tot 36,89 dollar. Amerikaanse olie werd 3,1 procent goedkoper op 39,11 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl